Tradycja na stołach wszystkich

Przez wieki na terytorium Polski z owiec rasy wrzosówka pozyskiwano wełnę, skóry oraz wysokiej jakości mięso. Hodowcy byli ludźmi zamożnymi, szanowanymi w społeczeństwie, jagnięcina zaś uchodziła za mięso najszlachetniejsze. W związku z tym często gościła ona na arystokratycznych stołach, stanowiąc oprawę dla ważnych świąt i podniosłych uroczystości. Wieść o naszej rodzimej jagnięcinie dotarła wówczas do wielu krajów europejskich. Do dzisiaj zachowały się przepisy na potrawy o wyrafinowanym smaku, lecz niezwykle proste w przygotowaniu.

Postanowiłem podtrzymać tę wieloletnią tradycję i rozpocząć hodowlę owcy rasy wrzosówka – obecnie zagrożonej całkowitym wyginięciem. Zdając sobie sprawę ze znaczenia tej rasy dla kultury hodowlanej Polski, stworzyłem stado zachowawcze tych zwierząt. Moja działalność stanowi część ogólnopolskiego Programu Ochrony Zasobów Genetycznych Zwierząt Domowych. Warto dodać, że wpisuje się on w światowy projekt ochrony bioróżnorodności zwierząt realizowany pod patronatem Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ (FAO).

W naszej ofercie posiadam zatem mięso pochodzące z pewnego, bezpiecznego źródła. Zapewniam, że przy niewielkim nakładzie pracy będą Państwo mogli w zaciszu własnego domu wyczarować z niego niezwykłe, staropolskie dania

Dariusz Gugulski