Żurek Wielkanocny:
> 1/2 l zakwasu
> 2l wywaru z gotowania szynki wędzonej
> biała kiełbasa
> 200 ml. śmietany
> łyżka chrzanu
> czosnek
> majeranek
> ziele angielskie
Do wywaru z parzenia szynki dodać białą kiełbasę, gotować ok.15 min. Zakwas dobrze wymieszać i wlać do wywaru. Dodać majeranek, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie i zagotować. Na koniec dodać chrzan i śmietanę.
Z chlebków wydrążyć środek i dobrze ugnieść palcami wnętrze, aby żurek nie rozmoczył chlebowych miseczek. Białą kiełbasę pokroić w plastry. Gorący żurek nalewać do chlebowych miseczek i podawać do stołu.
Gotowanie wędzonek
(szynka, baleron, schab, boczek)
Do dużego garnka nalewamy ok 3 l. wody wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę soli.
Gdy zawrze wkładamy wędzonkę, a po 15 minutach, obniżamy temp. do ok 80 stopni i gotujemy.
Czas gotowania uzależniony jest od wagi wędzonki, łącznie powinien wynosić 55min/1kg. Po tym czasie, wkladamy produkt do naczynia z zimną wodą i studzimy.